Scheiden zonder advocaat

Wilt u scheiden zonder advocaat en weet u niet of het verstandig is en waar u moet beginnen? Een echtscheiding kan een emotioneel en complex proces zijn.

Op deze pagina vertellen we u alles over scheiden zonder tussenkomst van een advocaat. We geven u een overzicht van de mogelijkheden en vertellen wat de voordelen zijn van scheiden zonder advocaat zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over uw scheidingstraject. Van het maken van afspraken met uw ex-partner tot het inschakelen van een mediator; we nemen u stap voor stap mee door het hele proces.

scheiden zonder advocaat

Wat komt er allemaal kijken bij een scheiding?

Een echtscheiding is een ingrijpend voor alle betrokkenen. Of u nu getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, het proces omvat verschillende stappen. Ondanks alle emoties die er spelen, is het belangrijk om samen diverse zaken te regelen.

Afspraken maken met uw ex-partner

Het lijkt misschien niet altijd nodig en soms zelfs overbodig omdat ‘afspraken’ vanzelfsprekend lijken, maar afspraken maken met uw ex-partner en deze op papier zetten, is essentieel voor een soepele scheiding. Denk aan afspraken over de verdeling van de bezittingen en eventuele schulden, het opstellen van een ouderschapsplan als er kinderen in het spel zijn en het regelen van de alimentatie. Hoe beter en concreter jullie dit met elkaar afspreken, hoe gemakkelijker de stappen zijn die volgen.

De scheiding aanvragen bij de rechter

Het officieel aanvragen van de scheiding via de rechtbank is de volgende stap in het proces. Dit is in Nederland verplicht. Dit biedt juridische erkenning aan alle afspraken tussen u en uw ex-partner. Dit is essentieel om uw rechten te beschermen, alle afspraken officieel vast te leggen in een beschikking en ervoor te zorgen dat de scheiding rechtsgeldig is.

Bezittingen en woning onderling verdelen

Het verdelen van bezettingen en eventuele gezamenlijk woning is vaak een complex aspect van de scheiding. Wie blijft er in jullie huidige huis wonen en van wie zijn welke spullen? Het is belangrijk om hierbij tot eerlijke en redelijke afspraken te komen door goed te kijken naar de eigen behoefte en die van de ander.

Ouderschapsplan opstellen voor minderjarige kinderen

Als er minderjarige kinderen zijn betrokken bij een scheiding is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Het laatste wat u en uw ex-partner willen is dat de kinderen last hebben van de scheiding. Jullie willen het samen zo goed mogelijk voor ze regelen. In het ouderschapsplan worden afspraken vastgelegd over onder meer de zorgverdeling, opvoeding en de kosten van de kinderen.

Alimentatie regelen met of zonder advocaat

Het regelen van alimentatie kan een gevoelig onderwerp zijn. Of dit nu gaat om partneralimentatie of kinderalimentatie, het is belangrijk om goede afspraken te maken. Dit kunnen jullie zelf doen, maar in sommige gevallen kan het inschakelen van een mediator helpen om tot eerlijke en redelijke afspraken te komen, zonder tussenkomst van een advocaat.

De echtscheiding doorgeven aan de gemeente

Na het verkrijgen van de scheiding via de rechtbank, is het noodzakelijk om deze officieel te laten registreren bij de gemeente waar het huwelijk heeft plaatsgevonden. Het inschrijven van de scheiding bij de gemeente is een formele handeling die ervoor zorgt dat de scheiding ook administratief wordt erkend. Dit heeft verschillende juridische en praktische gevolgen, zoals het beëindigen van gemeenschappelijke bezittingen en het aanpassen van administratieve gegevens, zoals de burgerlijke staat. Het is belangrijk om de scheiding zo snel mogelijk te laten registreren bij de gemeente om verdere complicaties te voorkomen en om duidelijkheid te scheppen voor beide partijen en eventuele betrokken instanties.

Wanneer is scheiden zonder advocaat mogelijk?

Scheiden zonder advocaat is mogelijk, hoewel volgens de wet een echtscheiding moet worden aangevraagd bij de rechtbank door een advocaat. Dit betekent echter niet per se dat alle juridische en financiële afspraken via een advocaat moeten verlopen. Er zijn alternatieven zoals mediation of het zelf regelen van de scheiding. Dat laatste vereist wel dat u en uw ex-partner in staat zijn om op een volwassen en respectvolle manier met elkaar te communiceren en tot overeenstemming te komen.

Een mediator inschakelen als alternatief voor een advocaat

Een mediator kan een goed alternatief zijn voor het inschakelen van een advocaat. Mediation biedt een gestructureerde aanpak waarbij onder begeleiding van een neutrale derde partij afspraken worden gemaakt over de scheiding. Dit kun je zien als een middenweg tussen het zelf regelen van de scheiding of het inschakelen van een advocaat.

Lees er meer over: Mediation bij scheiding

Zelf uw scheiding regelen

Als u op goede voet uit elkaar bent gegaan en nog altijd goed met uw ex-partner overweg kan, is dat goed nieuws. U kunt er dan samen voor kiezen om de scheiding zelf te regelen. Het is dan aan jullie samen om tot overeenstemming te komen over alle aspecten van de scheiding. Denk hierbij aan de aspecten zoals hierboven genoemd: het verdelen van de bezittingen en de woning, het opstellen van een ouderschapsplan als er minderjarige kinderen betrokken zijn en het maken van andere afspraken.


scheiden zonder advocaat kosten

Wat zijn de voordelen van een echtscheiding zonder advocaat?

Het regelen van een echtscheiding zonder tussenkomst van een advocaat biedt diverse voordelen die het proces soepeler en minder stressvol kunnen maken. Dit kan ervoor zorgen dat zowel u als uw ex-partner deze (nare) gebeurtenis beter kunnen regelen, verwerken, afsluiten en loslaten.

Snel scheiden zonder advocaat

Een scheiding zonder advocaat kan over het algemeen sneller worden afgerond dan een scheiding via de rechtbank. Dat komt doordat het proces minder juridische procedures omvat en meer gericht is op onderlinge afspraken. Een bijkomend voordeel: door zelf of met hulp van een mediator de scheiding te regelen is er een mogelijkheid om op een meer vreedzame en coöperatieve manier tot afspraken te komen. Hierdoor kunnen conflicten worden verminderd en kunnen zowel u als uw ex-partner zich meer gehoord en begrepen voelen.

Lagere kosten verbonden aan de echtscheiding zonder advocaat

Het inschakelen van een advocaat kan gepaard gaan met aanzienlijke kosten. Door te kiezen voor een scheiding zonder advocaat kunt u deze kosten dus vermijden of in elk geval minimaliseren. Door eerst te kijken of u en uw ex-partner samen of met hulp van een mediator tot overeenstemming kunnen komen, besparen jullie op de kosten die komen kijken bij jullie echtscheiding.

Vergelijk tarieven van scheidingsmediators

Wilt u geen advocaat inschakelen, maar ziet u het helemaal zelf regelen van de scheiding ook niet zitten? Dan biedt het inschakelen van een mediator wellicht uitkomst. Het vergelijken van tarieven van scheidingsmediators kan u helpen bij het vinden van een mediator die past bij uw budget en behoeften. Door meerdere offertes aan te vragen en verschillende mediators met elkaar te vergelijken kunt u een weloverwogen beslissing nemen en kiezen voor een mediator die binnen uw budget valt en bij u en uw situatie past. Kies voor een mediator, bespaar geld en zorg dat de scheiding zowel voor u als uw ex-partner zo fijn en goed mogelijk verloopt.

Vergelijk uurtarieven van scheidingsmediators

> Vraag nu offertes aan!

Een offerteaanvraag is gratis en verplicht u tot niets.