Mediation bij scheiding

Iedereen hoopt op een gelukkig leven met een partner. Maar soms blijkt na het huwelijk helaas dat twee mensen toch niet voor elkaar bestemd zijn. Op een echtscheiding zit niemand te wachten, maar in sommige gevallen is het onvermijdelijk.

Als u en uw partner hebben besloten om een scheidingsprocedure te starten, hebt u een aantal opties. U kunt ervoor kiezen om uw scheiding te laten verlopen via advocaten, maar u hebt ook de optie om een mediator in te schakelen. Hierdoor kan de scheiding sneller, en zonder al te veel gedoe verlopen. Wilt u na de scheiding op goede voet staan met uw partner? Dan biedt een mediator zeker uitkomst.


mediation bij scheiding

Wat is mediation?

Met behulp van mediation worden partners ondersteund in het maken van afspraken tijdens het scheidingsproces. Een mediator laat beide partijen met elkaar praten zodat er op een vreedzame manier afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de kinderen of bezittingen.

Een mediator begeleidt partners in de communicatie met elkaar. Eventuele misverstanden of misvattingen worden hierdoor gemakkelijker de wereld uit geholpen. Hierdoor ontstaat er meer begrip voor elkaar en lopen de spanningen minder gemakkelijk hoog op.

Wanneer kiezen voor scheidingsmediation

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor scheidingsmediation. Een van deze redenen kan zijn dat u en uw partner kinderen hebben die niet de dupe mogen worden van de scheiding. Als jullie afspraken maken waar jullie beiden achterstaan, zal het contact na de echtscheiding ook gemakkelijker verlopen. Dit is voor uw kinderen ook prettiger.

Een voorwaarde om te kiezen voor scheidingsmediation is dat u en uw partner nog met elkaar door één deur kunnen. Hebt u altijd heftige ruzies met uw partner en komen jullie er niet samen uit? Dan is het verstandiger om de communicatie via advocaten te laten verlopen.

Een andere voorwaarde om te kiezen voor mediation is dat beide partijen ervoor openstaan om op deze manier afspraken te maken. Als een van de partijen het gesprek niet aan wilt gaan, is het vrij zinloos om op deze manier de scheiding af te handelen.

Voordelen van mediation bij scheiding?

Een mediator biedt verschillende voordelen. Het grootste voordeel is dat u de afspraken die er worden gemaakt zelf in de hand hebt. Het is dan ook een stuk waarschijnlijker dat de afspraken naar wens zijn voor beide partijen. Jullie hebben deze afspraken namelijk gezamenlijk gemaakt. Als u de scheiding laat verlopen via de rechtbank legt een rechter afspraken op. De kans is dan groot dat u en uw partner niet tevreden zijn met de opgelegde afspraken omdat dit niet in overleg is gegaan.

Een ander groot voordeel van mediation bij een echtscheiding is dat het minder tijd kost om de scheiding rond te krijgen. Als jullie de communicatie via advocaten laten verlopen, kost dit veel tijd. Hierdoor wordt de scheiding een stuk duurder. Het is een stuk voordeliger om in het bijzijn van een mediator met elkaar te praten.

Het laatste voordeel dat we willen benoemen is dat u en uw partner, met behulp van een mediator, goed uit elkaar kunnen gaan. Door het gesprek met elkaar aan te gaan, ontstaat er wederzijds begrip en is de kans groot dat verwijten van tafel worden geveegd. Hierdoor kunnen u en uw partner na de scheiding nog door één deur.

Lees er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Wat doet een mediator bij scheiding?

De taak van een mediator is om te bemiddelen bij een scheiding. Een mediator is goed op de hoogte van het scheidingsproces en zal ervoor zorgen dat er niks vergeten wordt. In het bijzijn van een mediator gaat u het gesprek aan met uw partner. Een mediator zorgt ervoor dat u en uw partner naar elkaar luisteren en wijst u erop als er sprake is van miscommunicatie. Samen met de mediator stelt u afspraken op waar u en uw partner mee akkoord gaan. U kunt alles met een mediator bespreken zonder dat dit later nare gevolgen kan hebben. Een mediator is onpartijdig en heeft een geheimhoudingsplicht.

mediator scheiding

Een mediator heeft vaak directe lijnen met een advocaat. Als de afspraken zijn opgesteld en ondertekend, legt de mediator de afspraken bij de advocaat. De advocaat dient de afspraken vervolgens in bij de rechtbank. Hier zal een rechter zich over de gemaakte afspraken buigen en een uitspraak doen.

Wat zijn de kosten van een scheidingsmediator?

De kosten van een mediator zijn afhankelijk van het uurtarief van de mediator en het aantal gesprekken. Het uurtarief van een scheidingsmediator ligt vaak rond de €150,-. Dit bedrag is exclusief btw. U kunt afspraken maken met uw partner over de verdeling van de kosten.

Hebt u een rechtsbijstandsverzekering afgesloten waarbij vergoeding van mediation is inbegrepen? Dan worden de kosten van een scheidingsmediator vergoed. Informeer bij uw verzekering hoe dit geregeld is.

Een andere manier om de kosten van een mediator te betalen, is door een subsidie van de overheid. Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is afhankelijk van het vermogen en het inkomen van u en uw partner. Komt u in aanmerking voor de subsidie? Dan vraagt uw mediator deze voor u aan. U betaalt altijd een eigen bijdrage van minimaal €53,-.

Lees meer over dit onderwerp op: kosten mediation scheiding.

Hoe de juiste mediator kiezen?

Allereerst is het van belang dat u een mediator aanneemt die voldoet aan kwaliteitsnormen. U kunt controleren of een mediator aan opleidings- en ervaringseisen voldoet door het register van Mediatorsfederatie Nederland (MfN) te bekijken. Hier staan alleen mediators in die voldoen aan alle kwaliteitseisen.

Wilt u graag dat er zo min mogelijk externe partijen bij uw scheiding betrokken worden? Dan kunt u voor een vFAS-scheidingsmediator kiezen. Dit is een mediator die ook advocaat is. Een vFAS-scheidingsmediator dient de afspraken zelf in bij de rechtbank, zonder dat daar nog een advocaat bij betrokken wordt. Een vFAS-mediator heeft na zijn advocatenopleiding nog minstens drie jaar gestudeerd om zichzelf de titel mediator te mogen geven. Deze mediators hebben minstens vijf jaar ervaring als advocaat en scholen jaarlijks bij om hun kennis op peil te houden.

Wat u ook kan helpen bij uw zoektocht naar de juiste mediator zijn reviews. Online reviews zijn een goede manier om te beoordelen of cliënten positief zijn over een mediator. Informeer eens in uw omgeving of er mensen zijn die positieve ervaringen hebben met een mediator. Misschien levert dit wel iets op in uw zoektocht.

Verder is het van belang om een mediator te kiezen die binnen uw budget past. Dit kunt u doen door verschillende offertes op te vragen en prijzen van mediators met elkaar te vergelijken.

Hoe lang duurt een mediationtraject ongeveer?

De duur van een mediationtraject hebt u zelf in de hand. Wilt u dat uw scheiding voorspoedig voorbij is? Dan kan dit geregeld worden. Wilt u graag meer bespreken met uw partner? Dan is dit ook een optie. Een mediator maakt vooraf een schatting van het aantal gesprekken dat jullie nodig hebben om het mediationtraject succesvol af te ronden. Blijkt het uiteindelijk dat jullie meer gesprekken nodig hebben? Dan is dat uiteraard geen probleem.

Zijn de afspraken uit de mediation bindend?

Denk goed na of u echt tevreden bent met de gemaakte afspraken voor u hier een handtekening onder zet. Zodra u een handtekening gezet hebt, zijn de afspraken bindend en kan er niets meer aan worden veranderd. De afspraken worden vervolgens aan een rechter voorgelegd die hier een uitspraak over doet.

Vergelijk uurtarieven van scheidingsmediators


Wilt u graag de prijzen van verschillende mediators bij u in de regio met elkaar vergelijken? Via onze website kunt u vrijblijvend verschillende offertes voor mediation bij scheiding opvragen. Zo vindt u gemakkelijk een mediator die bij u past. Vraag nu direct uw offertes op!

Vergelijk uurtarieven van scheidingsmediators

> Vraag nu offertes aan!

Een offerteaanvraag is gratis en verplicht u tot niets.